B-Classic - Valgeir Sigurdsson

Valgeir Sigurdsson

Componist en producent VALGEIR SIRGURÐSSON staat bekend om zijn meeslepende klankwereld, waarbij hij vaak de grenzen tussen hedendaagse klassieke muziek en elektronische productie vervaagt. Als verkenner van impliciet geluid componeert hij voor film, visuele media en toneel. Daarnaast is hij actief als componist van concertwerken en opera, en als uitvoerend musicus. Hij heeft 3 kameropera's geschreven, het meest recent We Are in Time, dat in opdracht van The Scottish Ensemble's werd geschreven ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan.

Recent filmwerk omvat Grímur Hákonarson's The County, en An Acceptable Loss, een politieke thriller van Joe Chappell met Jamie Lee Curtis en Tika Sumpter in de hoofdrollen. Valgeir's scores voor de milieudocumentaire Dreamland en Reykjavík City Theatre's productie van Medea werden genomineerd voor beste score bij respectievelijk de EDDA Icelandic Film Awards en de Iceland Theatre Awards.  Valgeir's 4e LP DISSONANCE won 'Album of The Year' bij de 2018 Iceland Music Awards. En Dust een stuk voor viool en elektronica gecomponeerd voor Valgeir's naaste medewerker, de Britse violist Daniel Pioro, ontving een speciale juryprijs bij het International Rostrum of Composers in 2019.

In Greenhouse Recording Studios, Reykjavík, dat hij in 1997 oprichtte, heeft Valgeir als producer, engineer en/of arrangeur veel samengewerkt met artiesten van over de hele wereld, waaronder Björk, Bonnie 'Prince' Billy, Feist, Tim Hecker, Anohni, CocoRosie, Jóhann Jóhannsson, Víkingur Ólafsson en vele anderen.

Valgeir heeft zijn werk internationaal uitgevoerd op festivals, concertzalen en clubs, en The New York Times riep Dissonance Live uit tot een van de topshows van het 2017 Sónar Barcelona Festival. Hij is artistiek directeur van het platenlabel en collectief Bedroom Community dat hij in 2005 oprichtte met componisten Nico Muhly en Ben Frost.