B-Classic - Studio Classic

Studio Classic

Studio Classic

Studio Classic biedt jaarlijks 3 klassieke muzikanten trajecten aan die hen de kans geven om de makers van morgen te worden.

Dit gebeurt in samenwerking met VONK.

VONK is een kunstenwerkplaats die actief is in de steden Hasselt en Genk. Het biedt momenteel werkruimte aan 20 beloftevolle startende en professionele kunstenaars. VONK draagt zorg voor een gelaagd platform waarbinnen artistiek talent zich kan ontplooien. De werking speelt in op alle facetten van het ondernemerschap van de kunstenaar. Dit gebeurt met intensieve begeleidingstrajecten, het uitbouwen van een (inter)nationaal netwerk en het inrichten van verschillende toonmomenten.

Jaarlijkse open call

We bieden 3 klassieke muzikanten de kans om een traject met ons te starten waarbij innovatie, inclusiviteit en interdisciplinariteit de norm zijn. Welk verhaal wil jij op een podium vertellen? Hoe hanteer je de klassieke muziek hierin? Wat zijn de grenzen en mogelijkheden van een alternatieve benadering?

We zoeken jou als je:

 • je competenties als maker wenst te ontwikkelen
 • een fris en out of the box idee hebt dat kan resulteren in een voorstelling
 • zin hebt om na te denken over context, inhoud en dramaturgische lijnen - een klassiek muzikant bent vanaf niveau laatste jaar master (door opleiding of ervaring) - in de mogelijkheid bent om tijdens het traject regelmatig naar de Vonk ateliers in Hasselt te komen (+/- 20 dagen)

Wat bieden we aan?

 • Een uitkoopsom van 3.000€
 • Een intensief traject  (maart-november) waarbij je omringd wordt door experts en coaches uit het kunstenveld
 • Een logistiek en productioneel budget
 • Een work-in-progress toonmoment (try-out)
 • De première van je voorstelling in Hasselt
 • Een netwerk
 • Mogelijkheid tot gebruik van repetitieruimtes

 

KLIK op deze link en deel je idee met ons
De deadline voor 2022 is voorbij. In november 2022 lanceren we een nieuwe call.

Alvast ter info...Wat dien je in?

 • een cv
 • je motivatie
 • een toelichting bij je idee (max. 1 A4)
  • wat is de inhoud en hoe link je dat met muziek?
  • wat maakt je werk uniek?
  • zijn er crossovers naar andere disciplines en zo ja welke?
  • welke stijl zal je hanteren?

 

We selecteren op basis van je ervaring, kwaliteiten en vaardigheden en maken geen onderscheid tussen kandidaten op basis van leeftijd, gender of etniciteit.

Residenten 2022

In 2022 zullen Anouk Neyens&Anne Willem, Richard R. He en Leonardo Melchionda een traject binnen Studio Classic volgen!

Richard R. He (1996) is een Zweedse componist en pianist woonachtig in België. Zijn muzikale achtergrond is gevormd door zijn academische opleiding in klassieke muziek. Zijn eigen muziek streeft echter naar psychedelische en transcendentale klanken met invloeden van rock, minimalisme en elektronische muziek.
Hij is afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in de richting Compositie met docenten Wim Henderickx en Alain Craens. Hij volgt nu een master piano onder leiding van Sergei Edelmann.

Leonardo Melchionda (1992) is een Italiaanse muzikant die producties en perfomances maakt binnen hedendaagse muziek. Klassieke gitaar, elektrische gitaar en elektronica zijn de belangrijkste manieren waarop hij de mogelijkheden van nieuwe muziek ontdekt.
Momenteel volgt Leonardo aan het KASK conservatorium Gent een ManaMa hedendaagse muziek o.l.v. Ictus ensemble en spectra. Hij behaalde al een masterdiploma klassieke gitaar én studeerde af als filosoof aan de universiteit van Bologna.

Anne Willem&Anouk Neyens
Anne Willem kreeg haar eerste hobolessen van Griet Bols aan de Kunstacademie Noord-Limburg in Neerpelt en vervolgde haar studies bij Sylvain Cremers aan het IMEP in Namen. Ze rondt haar bachelor studies af aan het conservatorium van Maastricht. Momenteel studeert ze haar master in Lübeck, Duitsland.
Anne heeft een grote passie voor het maken en creëren van muziektheaters.
Sinds 2020 is ze vast lid van het improvisatie orkest Stegreif, in Berlijn.

Anouk Neyens uit Hamont-Achel begon op negenjarige leeftijd met saxofoonlessen in de Kunstacademie Noord-Limburg. Op jonge leeftijd nam ze deel aan verschillende wedstrijden in België en Nederland. In 2021 behaalde ze haar master aan het KASK Conservatorium van Gent. Anouk speelt naast saxofoon, ook klavier en cello en is grotendeels gepassioneerd bezig met improvisatie. Zo maakt ze deel uit van het improviserend klankencollectief de Zwarte Zusters in Gent.

 

Residenten 2021

Uit de reacties op de Open Call die Studio Classic in 2020 lanceerde, schreven 30 klassieke muzikanten zich in. Uit die groep selecteerden we 3 ijzersterke kandidaten die naadloos aansluiten bij onze filosofie. Het gaat om Jasmijn Lootens, Benjamin Glorieux en Michiel De Naegel. Alle drie tekenen ze op hun manier buiten de lijntjes en willen ze vanuit hun klassieke achtergrond nieuwe terreinen exploreren. Zo geeft topcellist Benjamin aan dat hij al sinds zijn studietijd een sterke drang voelt om te tonen dat klassieke muziek een term is die niet per se de lading dekt. Jasmijn, hybride cellist en geluidskunstenaar, voelt dan weer steeds vaker de nood om als creërend kunstenaar te werken. Michiel (aka Joeri Chipsvingers), tot slot, wil de jeugd graag verzoenen met de in zijn ogen vaak te serieuze wereld van de klassieke muziek.