B-Classic - Osaka Riot

Osaka Riot

Osaka Riot is het nieuwste project van Ewout Decraene, een Belgische muzikant die deel uitmaakte van meer traditionele formaties binnen het nationale pop- en rockcircuit, zoals Rhinos Are People too (Studio Brussel Nieuwe Lichting Laureaat) en Denali Wrench (Theater Aan Zee Laureaat) voordat hij zich stortte op zijn eerste soloproject onder de Japan-achtige naam. Osaka Riot wil het efemere karakter van vroege elektronische muziek terugwinnen en tegelijkertijd een meer hedendaagse verwachting van het genre als dansmuziek hooghouden. Hij doet dit door muziek te improviseren op modulaire synthesizers in een context die traditioneel is voorbehouden aan DJ's - en biedt daarmee een nieuw perspectief op een format dat meestal is gebouwd op het remixen van reeds bestaande en inherent niet-live muziek.

Het gekozen instrument, een modulaire synthesizer, is een bewuste keuze aan het begin van het project. Eenvoudig gezegd is het een systeem dat men kan opbouwen uit discrete componenten en elektrische circuits om een instrument te creëren dat is afgestemd op de behoeften van de artiest. In het geval van Osaka Riot was het specifieke doel van de synthesizer om een systeem te creëren dat instabiel is door het ontwerp en daarom niet in staat is om gemakkelijk bepaalde geluiden of texturen te recreëren. Dit, in combinatie met het feit dat de live-sets van Osaka Riot uitsluitend bestaan uit improvisatie voor alle aspecten van de muziek, zorgt voor een aanpak die op het eerste gezicht niet op zijn plaats lijkt in een club of een vergelijkbare dance-georiënteerde setting. Het resultaat is een unieke (in de zin dat het nooit herhaald kan worden) verkenning waarbij zowel de artiest als het publiek, door middel van verschillende feedbackloops, zich verdiepen in de vraag wat dansmuziek is - en hoe ver het begrip kan worden opgerekt voordat het niet meer als zodanig wordt gezien.

Osaka Riot is actief in het live circuit en heeft opgetreden voor zowel gevestigde als meer grass-roots organisaties zoals Ancienne Belgique, Muziekodroom, Absolutely Free Festival, Zwart Goud Festival, Forty Five, Warrecords, Farrm en meer. Daarnaast was hij finalist van Soundtrack, een Vlaams/Brusselse wedstrijd voor muzikale projecten.

 

Producties