B-Classic - Adil Benhsain

Adil Benhsain

Adil Benhsain ontdekte zijn muzikale passie op Marokkaanse trouwfeesten, waar hij spontaan muziek begon te spelen. Echter, al snel besefte hij de noodzaak om formele muzieklessen te volgen. Tegenwoordig is hij een veelzijdige muzikant die bedreven is in het bespelen van de derbouka, de oud en de altviool. Zijn bewondering strekt zich uit tot inspirerende artiesten zoals Lorenzo Gatto, Paco de Lucia en Abdelhalim Hafez. Kortom, Adil Benhsain's muzikale beleving kent geen grenzen.

Zijn muzikale reis begon met gitaar, maar al snel maakte hij de overstap naar de Arabische luit, de oud. In 2008 studeerde hij aan de Kunsthumaniora in Brussel, waar hij opnieuw gitaar studeerde. Het daaropvolgende jaar koos hij voor de altviool vanwege de warme klank, en vervolgde zijn studie aan het conservatorium van Maastricht onder leiding van Marc Tooten.
Als een avontuurlijke muzikant is Adil voortdurend op zoek naar nieuwe klanken en combinaties. De drang om zelf te componeren is sterk aanwezig, en hij verkent graag de grenzen tussen traditionele en andere muziekstijlen. Zijn compositie, de 'Suite in C' voor altviool en slagwerk, die barokdansen verzoent met Arabische maqams, bracht hem naar de finale van de AIM: Award for Innovation in Music in 2019. Het schrijven en creëren van muziek neemt een prominente plaats in binnen zijn artistieke leven.

Op dit moment is Adil een zeer veelzijdige muzikant die actief is in verschillende ensembles, waaronder het Amber Haddad Quintet, Sohnarr met Patricia Vanneste, en Gabahin, een duo met marimbaspeler Erik Taelemans. Naast zijn vaste groepen neemt hij ook deel aan diverse muziektheaterprojecten, zoals PIM (Peace in Music), Portugaliza.... Um encontro (Youth exchange), Le Petit Emir en Mouw (Theater De Spiegel).

Ondanks de uitdagingen van de coronacrisis blijft Adil genieten van het leven als muzikant. En zo nu en dan hoort daar een genietmoment met een dikke sigaar bij én spiritualiteit.

Producties

Elfurenmis

De Elfurenmis is een concept uitgewerkt door de VELINX en B-Classic waarin klassieke muziek in zijn meest brede interpretatie de confrontatie ...

lees meer

LASWERK

MUZIKALE VONKEN! ARTISTIEKE ONTMOETINGEN! VERSMELTING VAN GENRES! Laswerk brengt muzikanten van diverse artistieke achtergronden voor é ...

lees meer