B-Classic - Pieter Theuns

Pieter Theuns

Pieter Theuns begint zijn carrière grotendeels autodidactisch op elektrische gitaar. Zijn focus ligt dan vooral op rock- en popmuziek. Gaandeweg verschuift zijn aandacht echter richting klassieke muziek. Hij behaalt een meestergraad klassieke gitaar aan het Lemmensinstituut (bij Raphaëlla Smits), en aansluitend een bachelordiploma theorbe aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (bij Philippe Malfeyt). Na zijn opleiding wordt hij geselecteerd voor de Académie Baroque Européenne d'Ambronay onder leiding van Hervé Nicquet.

 In mei 2009 is hij curator van het festival ‘Kunst in de luwte’, naar aanleiding waarvan hij een muzikale ontmoeting organiseert tussen luitisten en popmuzikanten. Daarnaast speelt hij gedurende 2009-2010 luit in de voorstelling ‘Ashes’ van het hedendaagse dansgezelschap Les Ballets C de la B, een productie die in heel Europa te zien was. Deze genre-overschrijdende ontmoetingen zullen bepalend blijken voor het verdere verloop van zijn carrière.

In de zomer van 2010 richt hij B.O.X. (Baroque Orchestration X) op, een muzikantencollectief dat barokinstrumenten gebruikt in samenwerking met artiesten uit de indierock-scène, met een sterke focus op creatie. Voor hun debuutproject ‘BOX=white chalk/amnesiac’ maakt hij arrangementen van de platen ‘White Chalk’ van PJ Harvey en ‘Amnesiac’ van Radiohead. Samen met Dez Mona creëert B.O.X. in 2011 de ballade-opera ‘Sága’. Deze productie was reeds bijzonder succesvol in eigen land, maar ze zal in januari 2016 nog te zien zijn op het Prototype Festival in Brooklyn (New York, USA). In 2013 creëert B.O.X. de barokke pop-opera ‘You Us We All’. Hiervoor werd de Amerikaanse zangeres en multi-instrumentaliste Shara Worden uitgenodigd, bekend van o.a. My Brightest Diamond. Na een succesvolle Europese tour, o.a. op het Hamburg Summer Festival en het Holland Festival, zal deze productie in november 2015 te zien zijn op het Next Wave Festival van de Brooklyn Academy of Music (New York, USA). Daarnaast creëerde B.O.X. recent de voorstelling ‘The Loom of Mind’, een samenwerking met Ijslanders Mugison en Pétur Ben, die opnieuw zeer goed onthaald werd.

Ondertussen bleef Pieter Theuns echter ook steeds actief binnen het meer klassieke genre. Met zijn eigen ensemble Bel Ayre speelde hij sinds 2010 op tal van internationale festivals, zoals Operadagen Rotterdam en het Monteverdi-Vivaldi Festival van het Venetian Centre for Baroque Music. In 2015 was hij Artist-in-residence van het Festival van Vlaanderen Mechelen. Dit curatorschap is een erkenning van het feit dat hij met zijn projecten er telkens weer in slaagt om bruggen te bouwen tussen verschillende werelden. Daarom kreeg hij van de organisatie in het programmaboek de omschrijving ‘ambassadeur van de goede smaak’. Daarnaast speelde hij als freelance continuo speler bij tal van orkesten, onder andere Capella Mediterranea (Leonardo Garcia Alarcon), Ensemble Mare Nostrum (Andrea de Carlo) en Ensemble In Alto (Lambert Colson, Alice Foccroule).

 

Producties

Zonsopgangconcert

Ieder jaar brengen we in de prachtige natuur van Borgloon muzikanten samen voor een uniek en onvergetelijk concert bij zonsopgang, waar oorstrelende ...

lees meer

Festival BEROERT 2022

FOTOGALERIE BEROERT 2022 (foto's Tijs Posen) B-Classic en de Velinx lanceren 'BEROERT'. Een festival dat - juist, ja - wil beroeren. Klassieke ...

lees meer