B-Classic - Philippe Thuriot

Philippe Thuriot

Philippe Thuriot zigzagt al heel zijn muzikale carrière tussen verscheidene werelden.

Zijn eerste muzikale invloeden ontsproten aan de jukebox en de bal-musettes in Le café du Village, de kroeg van zijn ouders. Hoewel hij “edele” instrumenten als viool en klarinet studeerde bleef uiteindelijk zijn eerste instrument, de accordeon, op de schoot.

Het werd snel duidelijk dat zijn honger naar muzikale verbreding en uitdieping niet te stillen was. Tijdens zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Kopenhagen kwam zijn muzikale taal en verbeelding tot bloei dankzij de ontdekking van het hedendaagse repertoire voor accordeon.

Zijn eerste wereldtour in 1996 met La Tristeza Complice van Alain Platel bracht hem in aanraking met een nieuwe artistieke beleving.

In tussentijd leerde hij ook het wondere universum van de improvisatie kennen. Dit resulteerde in samenwerkingen met grootmeesters zoals Uri Cain, Ellery Eskelin, René Lucier, Mark Feldman, Louis Sclavis en Maria Schneider.

Solorecitals en samenwerkingen met bands en ensembles wisselden elkaar af. Vele componisten werkten met hem samen. Zijn eerste accordeonconcerto vond plaats in het Konzerthaus van Wenen. Hij speelde met Prometheus Ictus, Oxalys, WDR Bigband, Het Collectief, Symfonieorkest Vlaanderen , Brussels Jazz Orchestra, Klankforum Wien.

Tijdens de verloren uurtjes in de tournee van Pitié met Platel, nam Thuriot de Goldbergvariaties van J. S. Bach onder de loep.

Er volgde een album waar Warner Classics en Klara hun schouders onder zetten. Dit ontglipte niet aan Philippe Herreweghe die hem verschillende malen uitnodigde op zijn Toscaans Festival Crete Senesi.

Later nam hij het soloalbum Couperin en Ravel op, tevens bij Warner.

Recente projecten zijn onder meer “I Silenti” met werk van Claudio Monteverdi (Fabrizio Cassol, Tcha Limberger) in een regie van Lisaboa Houbrechts.

Twee nieuwe soloprogramma’s nemen vorm : “All the Way Bach”, met improvisaties op muziek van J.S. Bach en “Made in France” van Barok tot Musette met een improvisatorisch vlechtwerk.

Verder is er een mooie samenwerking met Tore Denys (Tenor) en hun programma “Una Notta Italiana, een “Tribute to Astor” met Carlo Nardozza (Trompet) en in 2022 volgt een tour met Fire in the Pet store met Mark Feldman, Kristof Roseeuw en Bram de Looze met eigen composities.

Producties

Festival BEROERT 2022

FOTOGALERIE BEROERT 2022 (foto's Tijs Posen) B-Classic en de Velinx lanceren 'BEROERT'. Een festival dat - juist, ja - wil beroeren. Klassieke ...

lees meer