B-Classic - Fanny Alofs

Fanny Alofs

De alt/mezzosopraan Fanny Alofs begon als jazz-zangeres, maar maakte de omslag naar klassieke zang. Na het cum laude afronden van haar bachelor zangopleiding aan het Koninklijk Conservatorium (2006) en master aan het Conservatorium van Amsterdam (2009) specialiseerde ze zich bij Silbersee in hedendaags-klassiek vocaal repertoire. Hiervoor ontving zij een Prins Bernhard Cultuurfonds Beurs, en het Margrit Widlund Stipendium, tweejaarlijks uitgereikt aan een jonge zangeres met een sterke podiumpresentatie.

Tijdens en na haar studie werd ze meermaals door Carnegie Hall uit meer dan honderd applicanten uitgekozen om aan hun Young Artist Program mee te doen en op te treden in Carnegie’s Zankel Hall: in 2004 werkte zij een week met jazz-coryfee Dianne Reeves, in 2011 (inmiddels klassiek zangeres) met sopraan Dawn Upshaw en componist Donnacha Dennehy.

Fanny is een energiek performer en haar grootste liefde is muziektheater, waar ze haar energie en fantasie maximaal kan botvieren. Tot nu toe speelde ze mee aan honderden voorstellingen bij o.m. De Nationale Opera, de Rotterdamse Operadagen, Silbersee, Muziektheater Transparant, LOD, Theater Sonnevanck, Toneelhuis, KamerOperaHuis, De Veenfabriek, Holland Festival, November Music Festival, Istanbul Music Festival, Boulevard, Festival Karavaan.

Daarnaast heeft ze een veelzijdige concertpraktijk, waarin ze soli in traditionele oratoria en concertwerken afwisselt met moderne of non-westerse werken (Cage, Kagel, Berio, Karl Jenkins, Stockhausen e.v.a.) en zingt ze met regelmaat bij het Nederlands Kamerkoor.

Het leeuwendeel van haar repertoire bestaat uit hedendaags klassiek, nieuw gecomponeerd werk, dat ze in binnen- en buitenland brengt, zo zong ze met Asko|Schönberg Ensemble, Residentie Orkest, Spectra Ensemble, BBC Symphony Orchestra, Instant Composers’ Pool, David Kweksilber Big Band en vele andere groepen.

Als uitvoerster van hedendaags klassiek werk is het voor haar een groot plezier en voorrecht om met de componist/e zelf te kunnen sleutelen aan de muziek. Zo werkte ze met Steve Reich aan o.m. zijn klassiekers Tehillim en Drumming, met Louis Andriessen aan zijn orkestwerken De Stijl en De Staat en met Georges Aperghis aan zijn multimediaspektakel Machinations. Met regelmaat schrijven componisten nieuw werk voor haar, soms gebruikmakend van haar vaardigheden als improviserend jazz-musicus.

Fanny Alofs is ook verbonden aan enkele ensembles, zoals Lunatree, dat hedendaagse kamermuziek, rock en minimal music verbindt, en Zauberlicht, waarmee ze jazz en oude muziek vermengt.
Ook performt zij als duo met Goska Isphording, claveciniste gespecialiseerd in hedendaags repertoire, en zingt ze met Duo Verso een lyrisch programma voor klassieke gitaar, panfluit en zang.

Producties

Festival BEROERT 2022

FOTOGALERIE BEROERT 2022 (foto's Tijs Posen) B-Classic en de Velinx lanceren 'BEROERT'. Een festival dat - juist, ja - wil beroeren. Klassieke ...

lees meer