B-Classic - 08.10.2022 Canto Ostinato

Datum & Tijd

za 8 oktober 2022
20:30 (CET)

Locatie

OLV-basiliek
Tongeren

Tickets

Basisprijs € 20,00
Vriend van de Velinx €16,00

Koop Tickets

De ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt, zeg maar de Nederlandse Wim Mertens, is meer dan een muziekstuk, het is een hypnotiserende ervaring. Het werk dat gecomponeerd werd tussen 1973 en 1979 is Nederlands meest gevierde bijdrage aan de minimal music. Anders dan de andere minimalisten die vaak het ritmische aspect benadrukken, zoekt Ten Holt het in de richting van de melodie en de klank. Elke uitvoering van ‘Canto Ostinato’ is uniek, want Ten Holt geeft de musici veel vrijheid in de omgang met de partituur.

De première van Canto op 25 april 1979 in de Ruïnekerk in Bergen sloeg in als een bom en groeide in Nederland uit tot een klassieke hit. De partituren worden er op lichaamsdelen getatoeëerd, vrouwen baren kinderen op ‘Canto’,…. Geen enkel hedendaags muziekstuk heeft in Nederland zoveel impact gehad als ‘Canto Ostinato’.

Om onbegrijpelijke redenen wordt deze compositie slechts zelden uitgevoerd in ons landje terwijl de kerken bij onze Noorderburen overvol lopen als dit werk op het programma staat. Hoog tijd om hier iets aan te doen en België voor de bijl te laten gaan. Maar B-Classic zou B-Classic niet zijn als ze hier niet hun eigenzinnige twist aan gaven om het geheel tot nog grotere hoogten te tillen ter eer en glorie van uw ultieme concertervaring. Want dat zal het worden. Gitarist en componist Bram Stadhouders maakt samen met meester-arrangeur Ward Opsteyn een immersieve versie van de Canto. 360° muziek dus! Uberorgelmeister Luc Ponet zal achter het orgel plaatsnemen met aan zijn zijde werkelijk fenomenale vocalisten als Charlotte Schoeters, Ekaterina Levental, Rianne Wilbers, Fanny Alofs en de onnavolgbare Benjamin Abel Meirhaeghe. Open your mind and your……
…. heart will follow
.

Credits
Muzikaal concept en gitaar: Bram Stadhouders
Arrangement: Ward Opsteyn
Orgel: Luc Ponet
Vocalisten: Benjamin Abel Meirhaeghe, Charlotte Schoeters, Ekaterina Levental, Rianne Wilbers, Fanny Alofs

Een voorstelling in het kader van het festival ‘Beroert’, een samenwerking tussen de VELINX en B-CLASSIC.

Met de steun van Vlaanderen, stad Tongeren, de Nationale Loterij, de Nationale Bank. en de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België.

 

Festival BEROERT 2022

FOTOGALERIE BEROERT 2022 (foto's Tijs Posen) B-Classic en de Velinx lanceren 'BEROERT'. Een festival dat - juist, ja - wil beroeren. Klassieke muziek is het vertrekpunt maar we creëren er een nieuwe beleving rond, door combinaties van genres, eigenzinnige ...

Lees Meer