B-Classic - Claron McFadden

Claron McFadden

De Amerikaanse sopraan Claron McFadden studeerde zang aan de Eastman School of music, en behaalde in 1984 haar bachelor's degree met onderscheiding. In datzelfde jaar verhuisde ze naar Nederland, waar ze nu woont, en heeft ze zich bewezen als een van de meest veelzijdige zangeressen van haar generatie.

Claron McFadden maakte in 1985 haar operadebuut in de Holland Festival productie van Hasse's "L'Eroe Cinese" onder leiding van Ton Koopman en het jaar daarop maakte zij haar debuut met William Christie in Rameau's "Anacréon", met de Opéra Lyrique du Rhin. Ze werd vele malen uitgenodigd om met Christie te werken, en toerde in de VS, Zuid-Amerika, en Europa, inclusief de Sovjet-Unie.

Claron McFadden won de tweede prijs voor opera op het Internationale Concours in 's Hertogenbosch, en werd kort daarna door De Nederlandse Opera uitgenodigd om Zerbinetta te zingen in Graham Vicks "Ariadne auf Naxos". Sindsdien is zij daar regelmatig te gast, met name als Soeur Constance in Robert Carsens productie van Poulencs "Dialogue des Carmélites", onder leiding van Yves Abel, en in Michel van der Aa's "Afterlife".

Zij werd door Fabio Biondi uitgenodigd om de titelrol te zingen in Cavalli's "La Didone" in La Fenice in Venetië, en werd verscheidene malen uitgenodigd om te zingen op het Glyndebourne Festival, waar zij haar debuut maakte in de titelrol van Graham Vicks "Lulu", gedirigeerd door Sir Andrew Davis. David McVickar heeft haar meerdere malen uitgenodigd om deel te nemen aan zijn producties.
Zij heeft ook meegewerkt aan verschillende dansproducties, met name aan "Vsprs" van Alain Platel.

Naast haar talrijke operarollen heeft Claron McFadden ook naam gemaakt op het concertpodium, en heeft zij regelmatig gezongen in het Concertgebouw in Amsterdam, treedt regelmatig op met het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, alsmede de MDR en SWR orkesten.

Claron McFadden is een regelmatige gast op de BBC Proms. Zo opende zij de Proms van 1999 met Tippetts "The Mask of Time" onder leiding van Sir Andrew Davis en vertolkte zij Schönbergs "Pierrot Lunaire" met het Nash Ensemble. Ze treedt regelmatig op met het Ardittti Quartet en samen met het Nash Ensemble en het Arditti Quartet nam ze Harrison Birtwistle's "Pulse Shadows" onder leiding van Reinbert de Leeuw op. Hiermee won ze een Grammaphone Award, en, opnieuw met het Nash Ensemble, nam ze "The Woman and the Hare" op, die werd genomineerd voor een Grammy.

Claron McFadden is evenzeer thuis in Oratorio, en werkte met dirigenten als Jos van Immerseel (Johannes Passion, Buxtehude Cantatas), en Frans Brüggen (c mol messe, Exsultate Jubilate). Vanwege haar veelzijdigheid wordt Claron McFadden vaak gevraagd op te treden met jazzmusici, zoals het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Michiel Borstlap Chris Hinze, en Aka Moon.

Website Claron McFadden

Producties

Elfurenmis

De Elfurenmis is een concept uitgewerkt door de VELINX en B-Classic waarin klassieke muziek in zijn meest brede interpretatie de confrontatie ...

lees meer