B-Classic - 10.08.2020 Muziekdozen - curated by Eppo Janssen geannuleerd

Datum & Tijd

za 19 september 2020
20:00 (CET)

Locatie

Ambiorixkazerne
Blaarstraat 99
3700 Tongeren

 

Tickets

Omwille van de restricties door COVID-19 wordt dit evenement geannuleerd

Jef Neve  Hanne Roos + Illuminine + Merope + Will Samson & Beatrijs De Klerck + Ben Bertrand

"De laatste maanden hebben we weer geleerd wat wankelen is. De wereld uit balans. En ondanks alle menselijk leed heeft het ons toch ook op een andere manier doen kijken en voelen. Dat leek op zich een grandioos probleem, maar als je het toelaat opent het ook geweldig veel nieuwe inzichten. Als programmator - in mijn geval van Pukkelpop en het radioprogramma Duyster - ben je steeds bezig met een ingewikkelde evenwichtsoefening en na een tijd je voelt ook deze vertrouwd aan. Dat brengt rust. Tot je festival niet kan plaatsvinden. Dan belt B-Classic de semi-werkloze programmator met de vraag of je samen met enkele fijne zielen curator wil zijn van een avond rond klassieke muziek. Zie me daar plots staan wankelen op de balk. Tot je dieper graaft en je je gelukkig mag prijzen dat je je in zoveel schoonheid mag verliezen. In mijn zoektocht probeer ik her en der linken met het festival, maar ook met mijn Studio Brussel-programma Duyster te leggen. Maar evenzeer laat ik me verrassen door jong talent dat op mijn pad komt."

 

JEF NEVE & HANNE ROOS
Daar stond ik dan bij de opening van Pukkelpop ... in een overvolle Marquee tussen duizenden vroege vogels rolden de tranen over mijn wangen. Tranen van ontroering en geluk. Sowieso is de opening van je festival een magisch moment, maar de sopraanstem van Hanne Roos raakte me tot in mijn kleinste teen, terwijl Jef Neve en zijn muzikanten haar prachtig begeleidden. Voor De Muziekdozen geen groot orkest, maar Jef en Hanne als exclusief duo.

 

ILLUMININE solo
De jonge Kevin Imbrechts kwam me ooit interviewen toen hij nog bij een garagerock-duo speelde dat Mosquito heette. Hij maakte toen al indruk op me. Niets deed vermoeden dat deze aardige kerel jaren later onder de vlag van Illuminine (genoemd naar een song van Sonic Youth-frontman Thurston Moore) met zijn neo-klassieke klanken in duyster zou opduiken. Het radioprogramma stopte in 2015, het jaar waarin zijn eerste album uitkwam en vanop de zijlijn ben ik zijn werk blijven volgen. Ooit liet hij zich ontvallen "Zonder duyster geen Illuminine" en daar doe je het toch ook een beetje voor: mensen raken en inspireren met je programmatie. En daarom koos ik ook deze keer voor Kevin solo als Illuminine. Laat je raken.

 

MEROPE (Indrė Jurgelevičiūtė & Bert Cools)
Bert Cools speelde vorig jaar op Pukkelpop. Hij moest er me zelf aan herinneren, want het was ver weggestoken in een klein bos waar jazz-drummer Lander Gyselinck een podium vol bevriende muzikanten had samengesteld. Een jazz-gitarist op Pukkelpop, dat kan! Dat moet zelfs, want in die kringen gebeuren spannende dingen en als het spannend is dan moet het op Pukkelpop. Met Merope komt hij naar De Muziekdozen. Litouwse volksliederen vormen de basis voor het "ingetogen vuurwerk" dat de groep brengt. Je zal kunnen genieten van de bezwerende stem van Indrė Jurgelevičiūtė en haar wondermooie Kanklès, een Litouws tokkelinstrument. Tel daarbij de vernuftige combinatie van de gitaar en de elektronica van Bert Cools en je krijgt iets bloedmoois en hartverwarmend.

 

WILL SAMSON & BEATRIJS DE KLERCK
Zondag 13 november 2001, de dag waarop Will Samson voor het eerst over de Vlaamse radiogolven surfte met zijn muziek. Zonder platenfirma, zonder promo raakte zijn eerste release bij ons en werd hij gespeeld op duyster. Een liefde die die ondertussen bijna tien jaar brandt. Onlangs bracht hij zijn meest recente album 'Paralanguage' uit op het Britse Wichita Records, een label dat ons in het verleden ook al verblijdde met muziek van Bright Eyes en Espers. Will speelde twee jaar geleden in de kerk van Leffinge een van de mooiste duyster-concerten die ik ooit zag. Aan zijn zijde: de Belgische violiste Beatrijs De Klerck. Tijdens de Muziekdozen is het duo herenigd en worden ongetwijfeld enkele gevoelige snaren bespeeld en geraakt. Dat klinkt misschien een beetje klef, maar je bent maar beter gewaarschuwd.

 

BEN BERTRAND
Ik laat me graag leiden. Door vrienden en hun platencollecties, door de juiste magazines, de juiste labels, door de onnavolgbare wegen van het internet. Plots is er de combinatie van al die factoren en zitten jouw emoties midden op dat kruispunt. De Brusselse Ben Bertrand en zijn basklarinet werd me al her en der getipt, bracht zijn laatste album uit op het fantastische Stroom label en sloeg me bij de eerste beluistering met verstomming. Als klassiek geschoold muzikant gooit hij zijn academische kennis in de strijd met effecten en pedalen. Dromerige klanken die je het gevoel geven op een plek te zijn waar je al eerder was. Stadsgeluid, maar dan met een warme filter er overheen. "Manes", die befaamde laatste plaat, belandde amper twee weken geleden in mijn brievenbus en doet me ondertussen hunkeren naar rust en drukte op hetzelfde moment. Een kleine Covid-afwijking zullen we maar denken.

Eppo Janssen (Pukkelpop)

 

Maximum 20 personen kunnen een ticket kopen voor een diner met Eppo Janssen. Dirk Duchateau, een gepassioneerd muziekliefhebber, kiest het menu in samenspraak met. en geïnspireerd door Eppo en de inhoud van zijn muziekdozen.

De Muziekdozen

Vijf muziekdozen - Vier curatoren - Vier zaterdagavonden Terwijl de wereld langzaam terug herademt, blijft het concertwezen zieltogen onder het juk van de corona-pandemie. En waar het bloed noch gaan noch kruipen kan, gaat B-Classic op zoek ...

Lees Meer