B-Classic - 13.05.2021 Dag van de CosmoGolem

Datum & Tijd

do 13 mei 2021
10:00 (CET)
Event op Facebook

Locatie

Labiomista
Marcel Habetslaan 50
3600 Genk

Tickets

Opgelet! In het kader van de geldende coronamaatregelen en het stroomlijnen van bezoekersaantallen is een ticket reserveren verplicht. Ook indien je aanspraak maakt op een korting of nultarief (vb. inwoners van Genk), dien je op voorhand je plek te online te reserveren via onderstaande link.

Koop Tickets

Op donderdag 13 mei 2021 viert LABIOMISTA de kracht van kinderen en jongeren met ‘Dag van de Cosmogolem’. Centraal staat dan de Cosmogolem, het kunstwerk waarmee Koen Vanmechelen wereldwijd lokale gemeenschappen de hand reikt in hun streven naar betere kinderrechten. Het hoofdthema van deze editie is een open vraag: ‘Hoe transporteren we leven?’. De vijf elementen die leven genereren – vuur, water, aarde, hout en lucht – worden gesymboliseerd door vijf kleine Cosmogolems die sinds eind maart onderdak hebben gekregen bij 5 Genkse scholen en verenigingen.

5 mini-Cosmogolems

Vuur, water, aarde, hout en lucht: de vijf elementen die leven genereren. Ze zijn de bouwstenen van elk ontstaansmoment. Deze levensnoodzakelijke elementen werden door Koen Vanmechelen verpersoonlijkt door vijf kleurrijke mini-Cosmogolems. Ze vinden een tijdelijk thuis bij Gigos Zwartberg, Kolderbos en Waterschei, en bij twee klassen van het 5e leerjaar in de Sint Albertusschool.

De Cosmogolem daagt de kinderen uit om na te denken over hún wensen en dromen voor de toekomst, voor zichzelf, voor elkaar en voor de natuur. Ondanks de beperkingen en uitdagingen, gaan ze aan de slag tijdens een creatief traject onder leiding van Villa Basta. Al rappend, of via elektronische muziek, met slam poetry, theater en verhaal of via street art. En zo worden de Cosmogolems versierd en opgeladen met de dromen en creatieve uitingen van de kinderen. Gelijkaardige trajecten lopen ook bij scholen en verenigingen in Diest, Leuven en Brussel in het kader van het koepelproject Cosmogolem Connekt.

CClogoweb.jpg

Dag van de Cosmogolem

Op 13 mei zetten de mini-Cosmogolems weer koers naar LABIOMISTA. In het spoor van de Cosmogolem worden jongeren er uitgedaagd over de rechten en verantwoordelijkheden in de wereld van morgen die ze mee creëren. Hier worden de dromen van de kinderen in ontvangst worden genomen en reflecteren we over hun kostbare ideeën tijdens een besloten en coronaproof momentum.

Op 13 mei wordt de Cosmogolem, en de achterliggende filosofie, extra in de schijnwerpers geplaatst. Op Nomadland staat de houten Cosmogolem, waar kinderen hun wensen en dromen in kunnen deponeren. De pipowagens op Nomadland zijn geopend voor een hapje en een drankje. Lokale foodies Lulu's Tribal Kitchen en Prishtina Grill zorgen voor lekkers; gerechtjes uit Noord-Oost India en halal broodjes.

Het project wordt gecoördineerd door OpUnDi Genk; de Genkse tak van Vanmechelens Open University of Diversity (OpUnDi); een denk-en doetank waar via de kunst nieuwe ideeën en initiatieven voor de buurt kunnen ontstaan. Het project wordt enthousiast mee gedragen door B-Classic.

Voor de Dag van de Cosmogolem boek je een regulier inkomticket voor LABIOMISTA. Tijdens je bezoek krijg je op verschillende plekken extra duiding over het Cosmogolem-project. Op Nomadland zijn kinderen welkom om hun dromen en wensen te deponeren in de Cosmogolem. Ze kunnen zich er ook uitleven in de Speelbus van Campus O³. Lokale foodies Lulu's Tribal Kitchen en Prishtina Grill zorgen voor lekkers; gerechtjes uit Noord-Oost India en halal broodjes.

De opbrengsten van de dag gaan integraal naar 2 goede doelen; het Cosmogolem-project in Peru en het lokale project 'Speelbus' van Campus O³.