B-Classic - 18.11.2022 Beatitudine

Datum & Tijd

vr 18 november 2022
19:00 (CET)

Locatie

De Nieuwe Zaal
Maastrichterstraat 96
3500 Hasselt

Tickets

Met een festivalpas van 8€ krijg je toegang tot alle performances tijdens Performance Night.

Koop Tickets

Beatitudine is een voorstelling van Leonardo Melchionda, resident van Studio Classic 2022.

BEATITUDINE (IPA: /beati╦łtudine/) van het latijnse beatitudo verwijst naar een extatische staat van genot en welzijn. Geluidskunstenaar en performer Leonardo Melchionda presenteert een performatief ceremonieel van geluidstrillingen, geur, rituele gebaren en ruimteverkenning. Een multisensorische omgeving die in real time is samengesteld en die de weg opent naar een liminale ervaring voor het hele lichaam.

De voorstelling stimuleert niet alleen geluid, maar ook tactiele, visuele en olfactorische perceptie en creëert een inclusieve ruimte voor mensen met gehoorproblemen, en onderzoekt wat we allemaal gemeen hebben als menselijke lichamen. Luide feedbackgeluiden en zuivere sinusgolven genereren sonische trillingen die via het vloeroppervlak kunnen worden aangeraakt, visuele elementen zoals lichamelijkheid en gebaren worden bespeeld door de geluidsbronnen te verplaatsen en de vorm van de ruimte aan te passen. Het verbranden van kruiden en wierook activeert de reukzin, terwijl lage tonen en akoestische beats het diepe luisteren vergemakkelijken. Door deze collectieve meeslepende ervaring te leiden en de interactie en deelname van het publiek aan te moedigen, leidt de performer tot het herontdekken van een moment van "communitas"; waarin alle deelnemers dezelfde energiestoten ondergaan en de ontvankelijkheid niet alleen intellectueel of emotioneel is, maar ook een lichamelijk bewustzijn omvat. Omdat ook de perceptie van tijd en ruimte irrationeel wordt, breekt Beatitudine met het leven van alledag en zoekt de absolute catharsis naar een gevoel van gelukzaligheid en onvoorwaardelijk geluk.

Beatitudine vindt plaats in het kader van Performance Night, een avond waarin je verschillende theater-, dans- of beeldende kunstperformances kan beleven in de binnenstad van Hasselt. Performance Night is een initiatief van CCHA, Toneelacademie Maastricht en VONK.

! Duur:
Beatitudine is een voorstelling ontwikkeld in 8 bewegingen. Om de 30 minuten, aan het begin en het einde van elke beweging, wordt het publiek uitgenodigd om de ruimte te betreden en te verlaten. Langer blijven voor enkele bewegingen en de volledige voorstelling bijwonen is ook een aanrader. Laatste toegang 22:30.

Credits:
Concept, compositie, regie en uitvoering: Leonardo Melchionda

Beeld:
Michiel Devijver

Studio Classic 2022

Studio Classic biedt jaarlijks klassieke muzikanten trajecten aan die hen de kans geven om de makers van morgen te worden. Meer info. In 2022 werden Leonardo Melchionda en Richard He geselecteerd. Leonardo presenteert het resultaat van zijn traject ...

Lees Meer