B-Classic - Michiel De Naegel

Michiel De Naegel

Michiel De Naegel is afkomstig van Beringen. Hij behaalde in 2018 zijn master compositie aan Kask&conservatorium Gent. Daar ontstond, in de les jazzharmonie, Joeri Chipsvingers. De Naegel werd gevraagd een vrolijk deuntje te componeren. Het resultaat deed hem denken aan de begintune van een cartoonfilmpje. Hij noemde het 'De avonturen van Joeri Chipsvingers'. In 2020 nam hij een album op met dezelfde naam. Dat deed hij met elf bevriende muzikanten – strijkers, blazers, percussie en piano – in de Bijlokestudio.

"Joeri is een absurde uitvergroting van enkele van mijn karakteristieken,” omschrijft De Naegel zijn innerlijke Joeri. “Ik wil altijd alles volproppen en ben gek op frenetieke ritmes en scheve klanken. Al hoop ik toch iets stabieler te zijn dan mijn typetje… Maar blijkbaar voel ik me comfortabeler bij muziek die iets onderuit kan halen, in dit geval de sérieux waarmee veel klassieke muziek nog steeds benaderd wordt.”

Eerder maakte De Naegel ook al metal met 30,000 Monkies en noise met Youff. Het voorbije jaar componeerde hij muziek voor een animatiefilm en voor theater, veelal soundscapes en geluidscollages. De mix bevalt hem, zegt hij. (Bruzz, juli 2021)
 

Interview in 'Dansende Beren'

Producties