B-Classic - Frederik Croene

Frederik Croene

Frederik Croene begon zijn eigenzinnige carrière als autodidact alvorens muziekstudies aan te vatten. Vanuit zijn passie voor hedendaagse muziek en nieuwe uitvoeringspraktijken presenteerde hij in concert en opname een radicale mix van stijlen en speeltechnieken, die alom enthousiast onthaald werden. Naast zijn werk als uitvoerend pianist, herdenkt Croene vanuit het concept van de gedeconstrueerde piano traditionele situaties waarin het instrument en zijn uitvoerder terechtkomen, met buitengewoon verrassende resultaten tot gevolg.

Met pianiste Elisa Medinilla richtte Frederik PIANOGUIDE op, een visionair pianocollectief met een passie voor radicaal vernieuwende recitalformats. Het ensemble focust op nieuwe composities waarin beelden (video, choreografie, gebaren), concepten en/of ideeën een even belangrijke rol spelen als de klank.

Andere trajecten richten zich op transdisciplinaire kunst met kunstenaar Karl van Welden, improvisatie en intuïtieve performance/studio-opname met Timo van Luijk a.k.a Af Ursin.

Croene is pianoleraar en leidt het Vinim-atelier, een plek voor nieuwe muziekexperimenten. In een kleine zaal in Merelbeke cureert hij bovendien PXP, een reeks concerten met experimentele muziek.

 

Producties

Counterforces

Drie zangeressen gaan de muziek van Frederik Croene te lijf vanuit hun eigen achtergrond: sopraan Lore Binon, singer-songwriter IKRAAAN en performer ...

lees meer