B-Classic - Bryce Dessner

Bryce Dessner

Bryce David Dessner (23 april 1976) is een Amerikaanse componist en gitarist uit Parijs, ook bekend als lid van de rockband the National. Dessner's tweelingbroer Aaron is ook lid van de groep. Samen schrijven ze de muziek, in samenwerking met leadzanger/tekstschrijver Matt Berninger.

Naast zijn werk met de National is Dessner bekend om zijn werk als componist. Zijn orkestrale, kamer- en vocale composities werden geschreven in opdracht van het Los Angeles Philharmonic, Ensemble Intercontemporain, Metropolitan Museum of Art (voor het New York Philharmonic), Kronos Quartet, Carnegie Hall, BAM Next Wave Festival, Barbican Centre, Edinburgh International Festival, Sounds From A Safe Harbour Festival, Cork City County Cork Ireland, Sydney Festival, eighth blackbird, Sō Percussion, New York City Ballet, en vele anderen. Zijn werk Murder Ballades was te horen op Eighth Blackbird's album Filament, een album dat hij ook produceerde en waarop hij mee uitvoerde, en dat in 2016 de Grammy Award voor Best Small Ensemble Performance won.

Dessner heeft samengewerkt met artiesten als Philip Glass, Steve Reich, Paul Simon, Sufjan Stevens, Nico Muhly, Jonny Greenwood, Ryuichi Sakamoto, Alejandro González Iñárritu, Justin Peck, Ragnar Kjartansson, Katia en Marielle Labeque, en Taylor Swift, enz... Dessner is de oprichter van het MusicNOW Festival, medeoprichter van het Kopenhagen HAVEN festival, en co-curator van het festival Sounds From a Safe Harbour. Hij is een stichtend lid van de improvisatorische instrumentale groep Clogs en medeoprichter van Brassland Records. In 2018 werd Dessner benoemd tot een van de acht creatieve en artistieke partners voor het San Francisco Symphony Orchestra, als onderdeel van het nieuwe leiderschapsmodel van inkomend muziekdirecteur Esa-Pekka Salonen vanaf 2020. Hij heeft een masterdiploma in muziek van Yale University.

Producties