B-Classic - Anthony Romaniuk

Anthony Romaniuk

De bijzondere artistieke stem van toetsenist Anthony Romaniuk komt voort uit zijn niet aflatende verkenning van een breed scala aan muzikale stijlen. Als natuurlijke muzikale polyglot wordt zijn klassieke opleiding aangevuld met zijn improvisatievermogen, waardoor hij de grenzen tussen genres kan overschrijden.

Jazz-geobsedeerd in zijn jeugd in Australië, studeerde hij klassieke piano in New York (Manhattan School of Music), specialiseerde zich enkele jaren in oude muziek (klavecimbel en fortepiano in Nederland) en heeft zich sindsdien verder ontwikkeld op het gebied van improvisatie, indierock en ambient/elektronische muziek. Als klassiek recitalist omvat zijn repertoire muziek van Byrd tot Bach, Beethoven, Chopin en Brahms (vaak op historische instrumenten), tot Ligeti, Crumb en hedendaagse muziek. Hij werkt regelmatig samen met violiste Patricia Kopatchinskaja en tenor Reinoud Van Mechelen en is tevens kernlid van Vox Luminis. Andere opmerkelijke samenwerkingen zijn die met klarinettist Reto Bieri, cellisten Peter Wispelwey en Nadège Rochat, het Australian Chamber Orchestra, Seattle Symphony Orchestra en de Deense rockgroep Efterklang. Hij heeft op vele belangrijke concertpodia in Europa gespeeld, waaronder Wigmore Hall (Londen), Salle Gaveau (Parijs), Concertgebouw Amsterdam, Berliner Konzerthaus, Bozar (Brussel) en op het Menuhin Festival (Gstaad), en hij heeft veelvuldig opgetreden in de VS, Australië en Japan. Zijn debuutopname "Bells", uitgebracht op Alpha Classics, toont zijn benadering van het combineren van repertoire en improvisatie, waarbij hij de klankkleuren van vier toetsinstrumenten gebruikt en bewust de grenzen van de klassieke orthodoxie verlegt.

"Perpetuum", zijn nieuwe solo-opname met zes klavierinstrumenten in een breed spectrum van repertoire (Bach, Adams, Scarlatti, Ligeti, Schumann, Glass, enz.), zal in februari 2023 bij Alpha Classics verschijnen.

Producties

MOLD SESSIONS

Muzikale dates over muziekgenres heen. C-mine en B-Classic slaan de handen in elkaar voor een nieuw concept: MOLD sessions. Tijdens een MOLD ...

lees meer