SCHOPPENVROUW

Zaterdag 25 mei - 20u15

Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas, Ulrike Meinhof en Dora Gorohovskaya. 5 iconen, 5 thema’s, 5 clichés en 5 vrouwen.

Schoppenvrouw is deel van een autobiografische drieluik, De Weg – De Grens – Schoppenvrouw. 


In dit derde deel vertelt Ekaterina het verhaal van haar oma, en 4 vrouwen van dezelfde generatie: Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas, Ulrike Meinhof en Dora Gorohovskaya. 5 iconen, 5 thema’s, 5 clichés èn 5 herkenbare vrouwen.

Schoppenvrouw toont de kracht van deze legendarische vrouwen, die vochten tegen het stempel dat ze kregen. Maar niet meer kwijtraakten. Ook niet na een eenzaam tragisch einde. 

“Het is ook veel makkelijker om geaccepteerd te worden als legende dan als mens.” – Maria Callas

Schoppenvrouw is een rollenspel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, om te mogen veranderen. En een verhaal over angst, die steeds weer die vrijheid blokkeert. 

Ekaterina Levental vertelt het verhaal van deze vrouwen in een raamvertelling gebaseerd op haar eigen jeugd. En op het leven van haar oma Dora Gorohovskaya, met wie ze haar slaapkamer deelde. Deze oorlogsheldin werd op handen gedragen. Maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn. Die huiselijke intimiteit herkennen we, de dominantie en de onmacht, en het krampachtige gedrag achter gesloten deuren. Gedrag dat schril afsteekt tegen het beeld dat de buitenwereld koestert.
In die intimiteit zal Ekaterina deze 5 vrouwen oproepen, vertegenwoordigen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken. Ze speelt, zingt en vertelt, en wisselt van kleding. En het publiek wordt een participant in deze rituele performance.


De kostuums worden ontworpen door Amber Willemztijn. Zij heeft deze opdracht gewonnen naar aanleiding van
een ontwerpwedstrijd voor vrouwelijke ontwerpers die uitgeschreven werd door Modemuseum Hasselt.

 

Deze voorstelling is een co-productie van B-Classic, Modemuseum Hasselt en Leks Compagnie in het kader van de tentoonstelling Wonder Women (13 april t.e.m. 15
september 2019 in Modemuseum Hasselt).

www.modemuseumhasselt.be


 

CREDITS
Ekaterina Levental - mezzosopraan
Philippe Thuriot - accordeon
Jo Vercruysse - viool
Roman Borkovsky - altviool
Sevak Avanesyan - cello
Samenstelling en regie: Chris Koolmees, Leks Compagnie

De Nationale Loterij zet dankzij haar spelers de schouders onder cultuur, sport, wetenschappelijk onderzoek, armoedebestrijding, ontwikkelingssamenwerking en solidariteitsacties. Een groot deel van de opbrengst van de spelen van de Nationale Loterij financiert maatschappelijke projecten.

B-Classic vzw - info@b-classic.be - T +32 12 80 02 15 - BTW 0410775895