KOEN VANMECHELEN

Under My Skin - Taxidermie kippen (CCP), zijde © Koen Vanmechelen

Foto © Kobe Schepers

 

Kunstenaar Koen Vanmechelen is de artistieke peter van het B-Classic festival. B-Classic beantwoordt immers perfect aan de contouren van Koen Vanmechelens reflectie over de manier waarop de mens keer op keer zijn identiteit probeert te vormen en te verankeren: via strijd, verovering van ruimtes en geesten, via destructie en constructie. Maar ook via de voortdurende herdefiniëring van grenzen, een proces dat altijd met de nodige offers gepaard gaat. Zonder strijd is er geen leven, noch groei. 

Vanmechelens oerdrang gaat niet om de strijd tegen ‘de ander’. Integendeel: de ander, dat ben ik. Kruising en versmelting of bioculturele diversiteit is onze enige deur naar elders. “Kip en ei leiden tot een kritische beleving van het heden en het verleden. Voor de kunstenaar vormt dat een ideaal vertrekpunt om een symbiose tussen vroeger en nu te zoeken voor de toekomst”.

Inmiddels verhuisde Koen Vanmechelen naar zijn nieuwe studio in Genk die hij doopte tot Labiomista. Labiomista betekent letterlijk ‘mix van leven’. De site is een artistiek project an sich en zal met haar 24 ha een unieke plek worden waar kunst en wetenschap samen de plaats van de mens in de natuur onderzoeken. 

Het nieuwe atelier van Koen werd ontworpen door architect Mario Botta. Het gebouw bevat naast de burelen en studio ook een grote serre en kooi; een plek voor mens en dier. Het is Botta’s eerste zwarte gebouw, een verwijzing naar de steenkool, het DNA van Genk. Sinds 2017 heeft B-Classic zijn kantoor in Labiomista.

www.koenvanmechelen.be

De Nationale Loterij zet dankzij haar spelers de schouders onder cultuur, sport, wetenschappelijk onderzoek, armoedebestrijding, ontwikkelingssamenwerking en solidariteitsacties. Een groot deel van de opbrengst van de spelen van de Nationale Loterij financiert maatschappelijke projecten.

B-Classic vzw - info@b-classic.be - T +32 12 80 02 15 - BTW 0410775895