B-Classic - Projecten

Anonymous Rebels

Een project van B-Classic, Bert Peyffers, Café Anoniem en de Serre samen met dak- en thuisloze mensen uit hasselt. Met steun van de stad Hasselt.

Mensen verbinden via muziek, dat is het idee achter het Hasseltse Straatorkest. B-Classic, Stad Hasselt en Café Anoniem gaan letterlijk en figuurlijk samen aan de slag. Muziekliefhebbers en professionele muzikanten jammen samen onder het motto ‘dak- of thuisloos, maar niet talentloos’.

De Hasseltse Serre

Elke week komt het Straatorkest samen in De Serre in Hasselt. “Dak- en thuislozen stappen niet gemakkelijk ergens binnen,” legt opbouwwerker Jolien Coemans uit, “De sfeer in De Serre is erg huiselijk, net zoals in Café Anoniem. Het is dan ook het ideale repetitielokaal voor het Straatorkest.”

Bijzondere percussie-instrumenten

Perscussionist Bert ‘Skunk’ Peyffers, bekend van Belgium’s Got Talent en de Genkse band Wamaki’s, begeleidt de jamsessies.

Bert gebruikt niet-alledaagse, laagdrempelige percussie-instrumenten. Zo is er de cajón, een Peruaanse handtrommel. Op deze rechthoekige, holle kast met rieten of snaren sla je met je handen of tokkel je met je vingers. Met de klanken kan je snel een leuke melodie maken. “Zo werken we aan het zelfvertrouwen van mensen op straat,” vertelt Jolien, “Bovendien bouwen ze een netwerk uit. De cajón verbindt, want je kunt erop zitten en met anderen praten.”

Festivals for Compassion

Met 'Festivals for Compassion', een initiatief van Wonderfeel, tonen Europese festivals hun solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook geraakt is door Covid-19.

Het Festival van Vlaanderen gaf in dit kader aan Frederik Neyrinck de opdracht om acht variaties op 'Danse de Cleves' te creëren. Deze werden vertolkt door acht uiteenlopende solisten, voorgedragen door acht festivals. B-Classic Festival van Vlaanderen nodigde klarinettiste Nele Delafonteyne (I SOLISTI) uit.

Een samenwerking van: Lunalia & Musica Divina, Festival Kortrijk, Klarafestival, Gent Festival van Vlaanderen, MAfestival Brugge, AMUZ, B-Classic, Festival 20·21 Muziekklassiekers van morgen