Het is nog niet te laat!
In december 2021 dienden een paar honderd kunstorganisaties een aanvraag in voor structurele steun voor de periode 2023-2027. U kent ze ongetwijfeld, want u miste ze in coronatijd. Dat gaf u duidelijk te kennen aan de ticketbalie van het Kaaitheater, Kunsthal of het Depot, weet u nog? Toen de huizen na de lockdown weer open mochten en u opnieuw tickets kon boeken.
Vandaag blijkt echter dat de Vlaamse regering onvoldoende middelen voorzien heeft om de toekomst van onze sector te kunnen garanderen. En nochtans is er ambitie in overvloed!
Gelukkig is het nog niet te laat. Samen met u kunnen we een krachtig signaal geven aan de bevoegde minister!
Over wie gaat het?
Het betreft 293 kunstenorganisaties:
-
uit Vlaanderen en Brussel
-
actief in theater, dans, beeldende kunsten, muziek,...
Waarom heeft de kunstensector subsidies nodig?
-
ze garanderen de tewerkstelling in de Vlaamse kunstensector;
-
ze zorgen voor duurzame omkadering van kunstenaars;
-
ze zijn nodig als hefboom voor het genereren van eigen inkomsten;
-
ze zijn de gangmaker voor het internationaal succes van onze Vlaamse kunstensector;
-
ze zorgen ervoor dat ticketprijzen betaalbaar blijven voor een zo breed mogelijk publiek;
-
ze bieden garantie voor een meerstemmig aanbod waar een veelheid van burgers zich in kan vinden;
-
voor het cultureel welzijn van elke burger in dit land.
Hoeveel (extra) budget is er nodig?
Het totale budget dat nu door de minister ter beschikking is gesteld, bedraagt slechts 0,28% van de totale Vlaamse uitgavenbegroting. En eigenlijk is dat een status quo. We vragen 38 miljoen euro extra aan de Vlaamse Regering, om de koopkracht van de sector te herstellen én om te investeren in de toekomst van de professionele kunsten.
Dat extra bedrag is slechts 0,07% van de uitgavenbegroting van de Vlaamse overheid in 2022.
Waarom is die 38 miljoen euro noodzakelijk?
1. Budget voor koopkrachtherstel
Voor koopkrachtherstel is 20,6 miljoen euro nodig bovenop het voorziene bedrag. Hiermee kunnen we hoogstens op peil houden wat we voorheen al deden, dit door inflatie en stijgende marktprijzen.
2. Budget voor beleidsaccenten minister
Minister Jambon lanceerde in zijn visienota Kunsten eigen beleidsaccenten voor nieuw beleid. Elke van deze ambities van de minister verdient bijkomende financiële middelen. Daarvoor vragen we 10% bijkomend budget, of 17,5 miljoen euro.
3. Budget voor herstel na corona
Bovendien heeft de kunstensector bijzonder zware coronajaren achter de rug. De reguliere inkomsten zijn erop achteruitgegaan. Onze sector zal nog jaren moeten herstellen van deze periode. De minister kan ons hier via bijkomend budget een hand reiken.
Subsidies als hefboom voor onze economie
De Vlaamse subsidies zijn goed voor 37% van de inkomsten van gesubsidieerde kunstenorganisaties. Die 37% is een hefboom voor de realisatie van 63% eigen inkomsten. Met 1 euro subsidie genereert de gemiddelde kunstenorganisatie dus € 1,7 extra, los van wat de bezoeker daarnaast aan horeca en vervoer besteedt bij concert- of expo-bezoek.
#AMBITIEUZERDANDIT
Zonder deze extra middelen gaat er - onnodig - veel moois verloren. Meer dan ons allen lief is.
Want: Kunst werkt. Verruimt. Vermaakt. Inspireert. Enthousiasmeert. Verkwikt. Creëert. Bevrijdt. Overrompelt. Geneest. Verbluft. Begeestert. Confronteert. Bezweert. Verwarmt. Verfrist. (Ver)Wekt. Speelt. Musiceert. Vertelt. Overdondert. Verbeeldt. Troost. Verblijdt. Prikkelt. Ontketent. Ontroert. Verrukt. Voedt. Ontmoet. Verbindt. Versterkt. Werkt.
Voor u.
U begrijpt het, wij zijn #ambitieuzerdandit.
