B-Classic - Liana Gourdjia

Liana Gourdjia

Liana maakte op vierjarige leeftijd kennis met de viool door haar grootmoeder, een violiste van een "Mosfilm" orkest. Haar eerste debuut als soliste met een orkest was op negenjarige leeftijd. Op zesjarige leeftijd verscheen Liana op de Moskouse televisie als een rijzende ster en sindsdien heeft ze concerti met orkesten en recitals met haar moeder, een medewerkend pianiste aan het Staatsconservatorium van Moskou, uitgevoerd in vele prestigieuze zalen in heel Rusland, waaronder de Grote Zaal en de Tsjaikovskyzaal in Moskou, en de Philharmoniezaal in Sint-Petersburg.

Als laureate van de prestigieuze New Names foundation in Moskou en fellow van de Spivakov foundation trad zij op in het Vaticaan voor Paus Jean Paul II, bracht zij een CD uit met het Melodia label voor de optredens tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta en werd zij als jong talent uitgenodigd voor het Internationale Festival van Colmar. Liana Gourdjia werd op veertienjarige leeftijd laureate van de Tchaikovsky International Competition for Young Artists in Sendai in Japan en verscheen daarna talloze malen in televisie- en radioprogramma's gewijd aan de presentatie van jonge sterren in Rusland en Europa.

Liana is winnares van de Sion-Valais International Competition en heeft ook prijzen gewonnen bij de Michael Hill, Corpus Christi Hudson Valley International Competitions. Ze soleerde met orkesten van Lille, SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg, Moscow Philharmonic, Zagreb Soloists, Fort Wayne Philharmonic, Lithuanian National Symphony, Hudson Valley Philharmonic, the Ashville Symphony, City Music Cleveland, the Cleveland Chamber... onder leiding van François- Xavier Roth, Andrew Grams, Daniel Hege, Paul Haas, James Gaffigan, Shlomo Mintz, Carl Topilow, Thomas Hinds, David Effron, en Sergei Stadler ....

Als actief kamermusicus heeft mevrouw Gourdjia samengewerkt met artiesten als Jaime Laredo, Lawrence Power, Vladimir Mendelssohn, Marc Coppey, David Soyer, Antonio Meneses, Giovanni Belucci, François-Frederic Guy, Alexander Melnikov, Peter Laul, en leden van Talich, Vogler, Juilliard, Guarneri en Tokyo String Quartets, naast vele andere musici. Liana heeft opgetreden op festivals waaronder de Printemps des Arts in Monte Carlo, Musique de Chambre de Lyon, de 92/Y in New York, Les Musicales de Compesieres in Genève, Les Musicales de Colmar, en is een laureaat van Juventus festival in Frankrijk.

Ze kreeg een driejarige beurs van het Marlboro Music festival, waar ze de kans kreeg samen te werken met Mitsuko Uchida, Leon Fleisher, Kim Kashkashian...

Als voorvechtster van hedendaagse muziek heeft zij regelmatig werken in première gebracht, in opdracht van prominente en opkomende componisten. Zij is lid van het in Parijs gevestigde Ensemble Variances onder leiding van Thierry Pécou en was concertmeester van het New Music Ensemble aan de Indiana University onder leiding van David Dzubay.

Liana begon haar studie aan de beroemde Centrale Muziekschool van het Staatsconservatorium van Moskou bij de gerenommeerde professoren Iryna Bochkova en Maya Glezarova. Na haar afstuderen verhuisde ze naar de V.S. om haar studie voort te zetten bij David en Linda Cerone aan het Cleveland Institute of Music, waar ze haar Bachelor en Master of Music diploma behaalde. Liana behaalde een Artist Diploma aan de Jacob's School of Music van de Indiana University, Bloomington, waar ze studeerde bij Jaime Laredo. Aan de Indiana University was zij de eerste ontvanger van de prestigieuze Jacob's beurs.

Ze is een fervent lezer en spreekt vloeiend Russisch, Frans, Spaans en Engels. Liana woont nu in San Sebastián waar zij docent is aan het Musikene Centro Superior de País Vasco en gastconcertmeester bij het Euskadiko Orkestra. Zij is nog steeds verbonden aan de faculteit van de École Normale de Musique d'Alfred Cortot in Parijs.

Liana's CD releases omvatten Stravinsky's viool concerto en werken voor viool en piano met de Deutsche Radio Philharmoniker van Saarbrücken en pianiste Katia Skanavi voor het Audite label en Complete Sonates van Charles Ives voor viool en piano met pianist Matan Porat voor het label Printemps des arts in Monte Carlo.

Producties

Festival BEROERT

B-Classic lanceert 'BEROERT'. Een festival dat - juist, ja - wil beroeren. Klassieke muziek is het vertrekpunt maar we creëren er een nieuwe ...

lees meer