B-Classic - 12.09.2020 Muziekdozen - curated by Joost Fonteyne geannuleerd

Datum & Tijd

za 12 september 2020
20:00 (CET)

Locatie

Ambiorixkazerne
Blaarstraat 99
3700 Tongeren

 

Tickets

 

 

Omwille van de restricties door COVID-19 wordt dit evenement geannuleerd


Frederik Croene & Matthieu Serruys + Goeyvaerts Trio + Ghalia Benali & Romina Lischka + Wannes Cappelle & Nicolas Callot + Aya Suzuki

 

De coronaperiode stelde in elk geval een ding scherp: mensen zijn sociale wezen . Wezens die snakken naar ontmoeting, naar menselijk contact. En net dat hebben we lang moeten missen. Concerten zijn niks anders dan ontmoetingen. Mensen samenbrengen om passie te delen. Na maanden digitaal kunnen we eindelijk weer echte concerten plannen. Het is super om muzikanten en publiek terug hoop te geven. De muziekdozen van B-Classic zijn een originele en ideale gelegenheid om dat te ervaren. Op 12 september krijgen jullie een 'Classic with a Twist'-programma voorgeschoteld. Muzikanten met een klassieke achtergrond die zich op de rand van het klassieke begeven. Zoals Ghalia Benali en Romina Lischka met hun Call to Prayer, of hedendaags pianist Frederik Croene in de clinch met de tape recorders en analoge synths van Matthieu Serruys of het Goeyvaerts Trio met een origineel programma voor drie schitterende strijkers. Ik hoop jullie op 12 september te mogen begroeten!

Joost Fonteyne (artistiek directeur Klarafestival)

 

Mathieu Serruys is grafisch ontwerper en muzikant uit Gent. Hij werkt met tapeloops en analoge synths. Hij is co-runner van het experimentele platenlabel B.A.A.D.M., dat zijn debuutalbum "on Germaine Dulac" uitbracht.

Frederik Croene is gerenommeerd voor zijn avontuurlijke pianoprogramma’s. Op zijn repertoire prijken klassiekers van Mozart en Beethoven naast, al dan niet eigen, hedendaagse composities. Eind 2018 nam hij zijn album Cul de Sac op, een bundel pianowerken waarin hij enkele doodlopende straatjes opzoekt. Vanaf welk moment leidt virtuositeit nergens meer naar? Wanneer precies is een eenvoudig muzikaal motief uitgeput? Wat als de piano zelf tekort komt, te weinig toetsen heeft? Wanneer wordt de romantische zucht betekenisloos? Het opzoeken van deze impasses, het erin verwijlen en het doodlopende ondergaan is Croenes strategie om zich als pianist voor te bereiden op toekomstige realiteiten.

“**** Het klinkt alsof Croene een stevig potje armworstelt met zijn instrument terwijl hij er tegelijkertijd liefdevol in zou willen verdwijnen. Prachtig.” De Standaard, 2 mei 2019



Het Goeyvaerts Strijktrio is in 1997 opgericht met als doel uitsluitend twintigste en eenentwintigste-eeuwse repertoire uit te voeren. Het trio ontleent zijn naam aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts, die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkelingen binnen de Europese nieuwe muziek. Het ensemble speelt niet alleen bestaand werk maar is ook actief met opdrachten voor nieuwe strijktrio’s. Het Goeyvaerts Strijktrio bestaat uit Fedra Coppens (viool), Kris Matthynssens (altviool), Pieter Stas (cello).

Ghalia Benali is een Brusselse zangeres van Tunesische origine. Van jongs af aan werd ze omringd door muziek, van Franse chanson tot Egyptische of Indische musicals en gezongen lezingen uit de Koran. Uit haar programma’s blijkt haar bewondering voor de Egyptische zangeres en dichteres Oum Kalthoum.

De Oostenrijks-Belgische Lischka speelt bij Collegium Vocale en Ricercar Consort. Met haar eigen Hathor Consort combineert ze barokmuziek met andere muziekstijlen, zoals de Indische klassieke muziek. Lischka ging in de leer bij Indische zangers om Dhrupad onder de knie te krijgen, een van de oudste en puurste gezongen genres binnen de Indische muziek. 

West-Vlaams is de moedertaal van Wannes Cappelle, frontman en stuwende kracht van Het Zesde Metaal. In zijn songs blijft hij die taal trouw, zonder ermee te koketteren. Hij verstaat de kunst om in eenvoudige woorden de complexe werkelijkheid te bezingen. Vooral met zijn dichterlijke vondsten én ontwapenende eerlijkheid wint hij vele zieltjes. Een nummer als ‘Ploegsteert’ is nu al een onsterfelijke Vlaamse klassieker! Cappelle komt al geruimte tijd bij pianist Nicolas Callot over de vloer. Callot won verschillende wedstrijden, was laureaat van de International Johannes Brahms Competition in Oostenrijk en trad op met Antwerp Symphonic Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe. Hij deelde zijn grote liefde voor componist Franz Schubert met zijn West-Vlaamse vriend. En vroeg zich af wat het zou geven als Cappelle enkele van de schitterende Schubert-liederen zou vertalen in de plastische en poëtische taal die hem zo eigen is? Dit bijzondere project ging in première op Festival Kortrijk.

De Japanse Aya Suzuki begon marimba te spelen op haar twaalfde. Ze volgde les in Tokyo bij de befaamde percussioniste Keiko Abe. Na haar studies won ze de ene prijs na de andere: de eerste prijs op Marimba Spiritual Contest 2012, de eerste prijs op de Internationale Wedstrijd voor Marimba en Drums Contest 2013 in Polen en finalist in South California Marimba Competition om er maar enkel te noemen. 

 

 

Maximum 20 personen kunnen een ticket kopen voor een diner met Joost Fonteyne. Dirk Duchateau, een eminente kok maar ook een gepassioneerd muziekliefhebber, kiest het menu in samenspraak met. en geïnspireerd door Joost en het thema van zijn muziekdozen..