B-Classic ijvert voor de voortdurende ontwikkeling van (klassieke) muziek.  Door nieuwe interpretaties, samenwerkingen en actuele presentatie, ontstaan unieke kansen voor muzikanten, organisaties en publiek om met elkaar vanuit klassieke muziek in dialoog te gaan binnen een steeds veranderende samenleving.

B-Classic organiseert jaarlijks een festival met klassieke muziek als thema.  Het plaatst de klassieke muziek hierbij in een hedendaagse – vaak verrassende – internationale context en brengt jonge en ervaren muzikanten voor een korte, intense periode bij elkaar.  Centrale uitgangspunten zijn steeds bijzondere ontmoetingen en spannende kruisbestuivingen. B-Classic vindt het evident dat de superdiverse samenleving vertegenwoordigd is bij de deelnemende artiesten en het publiek.

B-Classic streeft naar een sterke en intense live-beleving. De PRESSURE COOKING werkwijze en de daarbij horende zoektocht naar creativiteit verplicht de muzikanten om zich geheel artistiek bloot te geven en een interactie aan te gaan met het publiek. 

Wat betekent deze werkwijze voor B-Classic?

  • Jaarlijks brengen we artiesten samen in Genk en Tongeren.

  • Dagelijks repeteren zij nieuwe werken en maken zij nieuwe producties, telkens in andere formaties. 

  • ’s Avonds tonen zij het resultaat op het podium,

  • tijdens intense, verrassende en emotionele concerten.

  • Onze artiesten moeten daarom erg getalenteerd zijn én bereid om zich zeer kwetsbaar op te stellen.

Een festival in en rond de basiliek van Tongeren: zo begon het.  Onder de naam Basilicaconcerten Tongeren en later Basilica Festival van Vlaanderen, bouwde het Festival van Vlaanderen – Limburg de voorbije halve eeuw een internationale reputatie uit. B-Classic is onderdeel van het Festival van Vlaanderen dat acht festivals vertegenwoordigt met internationale uitstraling (in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Limburg, Mechelen en Vlaams-Brabant) die op volstrekt eigenzinnige wijze hun eigen activiteiten uitbouwen. Met regionale accenten wordt zo het volledige klassieke repertoire van de Middeleeuwen tot heden overspannen, met uitstappen naar traditionele wereldmuziek.

De Nationale Loterij zet dankzij haar spelers de schouders onder cultuur, sport, wetenschappelijk onderzoek, armoedebestrijding, ontwikkelingssamenwerking en solidariteitsacties. Een groot deel van de opbrengst van de spelen van de Nationale Loterij financiert maatschappelijke projecten.

B-Classic vzw - info@b-classic.be - T +32 12 80 02 15 - BTW 0410775895