• Nederlands
  • Nieuwsbrief Ontvangen?‎

Vr 28 april
Jan Swerts in ‘Politiekers geef ons Rusland terug’!

Vr 28 april Jan Swerts in ‘Politiekers geef ons Rusland terug’!

Korte beschrijving

PRIMEUR EN EENMALIG: Jan Swerts met Liana Gourdjia en Valery Alexeev

 

‘Ik heb nog nooit aan politiek gedaan,’ zegt Gert Robijns, kunstenaar uit Sint-Truiden en één van de hoofdrolspeler in dit project, ‘maar dit was te mooi om te laten liggen’. Robijns verwierf naam en bekendheid met ‘Reset’, een werk waarvoor hij zijn ouderlijke woonst in Gotem afbrak en in Brustem heropbouwde, zonder ramen of deuren.

Speler nummer twee is Philippe Vlerick, zakenman en voorzitter van de koepel Festival van Vlaanderen. Toen Vlerick (in 2006 verkozen tot Manager van het Jaar, en sinds 2013 ‘Commandeur in de Leopoldsorde’) hoorde dat wij dit jaar met de ‘Russische Ziel’ aan de slag zouden gaan, belde hij. Dat hij in het bezit was van een collectie werken uit de periode van de Perestrojka, en dat we die mochten hebben. Hebben, zoals in: lenen, gebruiken.
Gert Robijns haalde speler nummer drie erbij: de Limburgse fruitboeren.

‘Iedereen die in fruitstreek woont, zal ze wellicht al gezien hebben,’ zegt Robijns, ‘de affiches met daarop ‘Politiekers geef ons Rusland terug!’. Die waren er ineens, zonder verdere uitleg. Eerst wist niemand waarover het ging, maar het bleek over de Russische boycot op de voedselinvoer te gaan. De boeren hadden hun onvrede onmiddellijk geventileerd, zwart op wit, redelijk rudimentair: ‘Politiekers geef ons Rusland terug!’. Toen ze hoorden dat de boodschap niet voor iedereen duidelijk was, hebben ze er een peer bijgezet’.

Robijns lacht. In zijn hoofd zag hij de link met zijn eigen werk. ‘Ik heb zelf een tijdlang landschappen gefotografeerd. Van twee maakte ik er één. Wat verticaal stond, kwam terug als horizontaal element. Ik vermengde de portret- en de landschapsfotografie. Potret is altijd verticaal, landschap is altijd horizontaal. Iemand die je liggend fotografeert, is meestal dood. Ik ga de werken van Vlerick verknippen en vermengen met die horizontale banner van de boeren, afprinten op Billboard-formaat en terug vermengen met het landschap, door ze er midden in te plaatsen. Import-export, snap je? De Russische kunst komt naar hier, de peren moeten terug naar Rusland. Het is belangrijk dat we de Limburgse boeren meenemen in ons verhaal’.

Voor u, of de heer Vlerick, de politie belt: Robijns gaat kopieën van Vlericks werken verknippen. En op zijn dak, dat van Robijns, vindt op vrijdag 28 april een concert plaats. Vermengen staat, zoals u ondertussen weet, op het lijf van B-Classic geschreven. Vanavond vermengen we muziek met beeldende kunst, muziek met het landschap en uiteraard muzikanten met elkaar. Jan Swerts (piano), Liana Gourdjia (viool) en Valery Alexeev (accordeon) gaan voor het eerst samen aan de slag. In reset. Om de opening van deze even opmerkelijke als wijdverspreide tentoonstelling op even opmerkelijke wijze op te luisteren.

Tickets
€ 22,5 / studenten € 5 (te betalen aan de kassa ter plaatse op vertoon van studentenkaart).
Dit concert komt in aanmerking voor de festivalpas.

BESTEL NU JE TICKETS

Info

Datum 28 april
Locatie
Reset Gotem
Sint-Truidersteenweg 137
3840 Gotem (Borgloon)
Uur 20u30
Muzikanten
Jan Swerts - piano
Liana Gourdjia - viool
Valery Alexeev - accordeon

Laat een reactie achter