• Nederlands
  • Nieuwsbrief Ontvangen?‎

Zo 23 – Vr 28 – Za 29 april
De Verbeelding

Zo 23 – Vr 28 – Za 29 april De Verbeelding

Korte beschrijving

‘Writing about music is like dancing to architecture,’ zei Frank Zappa ooit. Er is iets van, maar in zijn vrije tijd doet iedereen uiteraard wat hij wil, op voorwaarde dat er geen onwillige derden aan te pas komen. Met het project ‘De Verbeelding’ doet B-Classic iets waarbij de grote Frank wellicht de snor zou gefronst hebben: schilderen op muziek, en musiceren op schilderijen.

Het moet gezegd dat de pap ons enigszins in de mond werd gegeven door een andere grote meneer: Modest Moessorgski, die in 1874, na een bezoek aan een postume tentoonstelling van zijn overleden vriend Viktor Hartmann, de zestiendelige suite ‘Schilderijen van een Tentoonstelling’ componeerde.

Studenten van drie vooraanstaande Limburgse academies voor Beeldende Kunst (Genk, Sint-Truiden en Tongeren) namen onder auspiciën van hun docenten de suite van Moessorgski in tegenovergestelde richting onder handen en maakten verrassende nieuwe werken bij passages als ‘De Hut op Kippenpoten’, ‘Het Ballet van de Kuikens in de Dop’ en ‘De Poort van Kiev’.

‘Schilderijen van een Tentoonstelling’ van Moessorgski wordt, in een prachtige bewerking van Kees Olthuis, drie keer opgevoerd: op zondag 23 april in C-Mine in Genk, op vrijdag 28 april in CC de Boogaard in Sint-Truiden, en op zaterdag 29 april in CC de Velinx in Tongeren. Tijdens het concert van het B-Classic Collectief (pianist Maarten Lingier aangevuld met een blazerskwintet) worden boven het podium de werken van de lokale academie-studenten bij de passende passages geprojecteerd. De schilderijen zelf zijn achteraf in de foyer te bezichtigen. Over ‘dancing to paintings’ heeft Frank Zappa nooit iets gezegd, dus laat u vooral gaan.

Co-productie van B-Classic met C-mine cultuurcentrum, CC de Bogaard en de Velinx EN de academies voor Beeldende Kunst van Genk, St. Truiden en Tongeren.

Het concept van het project ‘De Verbeelding’ werd bedacht en uitgewerkt door het Hexagon Ensemble.

Info

Datum 23 - 28 - 29 april
Locatie
23 april
C- mine cultuurcentrum
C Mine 1
3600 Genk

28 april
CC de Boogaard
Capucienessenstraat 8
3800 Sint-Truiden

29 april
de Velinx
Dijk 111
3700 Tongeren
Programma zie korte beschrijving hiernaast
Muzikanten Studenten van drie Limburgse academies voor Beeldende Kunst

Laat een reactie achter