• Nederlands
  • Nieuwsbrief Ontvangen?‎

Do 27 april
Stravinski en Rachmaninov

Do 27 april Stravinski en Rachmaninov
27 april b-classic 2017

Korte beschrijving

Ballet en symfonische dansen
Op donderdagavond keren we terug naar de bron: de basiliek van Tongeren. Daar waar in 1958 de allereerste Basilicaconcerten plaatsvonden. De grootouders van B-Classic, zeg maar. Toen B-Classic voor het eerst de basiliek innam, moest er een contract worden ondertekend waarin werd beloofd dat het publiek niet te uitbundig zou applaudisseren. Staande ovaties verboden. Dat mag vandaag wel. En voor de integrale opvoering van het ‘Petroesjka’-ballet van Igor Stravinski mogen we er zelfs alle stoelen uithalen. Het ballet wordt gebracht in een hoogst ongebruikelijke versie voor accordeon en piano, in een choreogafie van Benjamin Muller. Wat het allemaal nog net dat tikje unieker maakt, is dat Muller geen beroep doet op klassieke balletdansers, maar aan de slag gaat met hedendaagse dansers die de vrijheid krijgen om hun persoonlijke verhaal te vertellen op dit monumentale klassieke werk.

Daarna de Symfonische Dansen van Rachmaninov, met aan de piano een naam die in normale omstandigheden voor ons simpelweg onhaalbaar ware geweest: het monument genaamd Eldar Nebolsin. Enter Ekaterina Levental, die haar jeugd doorbracht in dezelfde stad als Nebolsin, hem persoonlijk benaderde en geïnteresseerd kreeg in de werkwijze van B-Classic (grote inbreng in het samenstellen van de groep muzikanten en de keuze van het repertoire – de dansen van Rachmaninov stonden al langer op zijn verlanglijstje).
Omdat Rachmaninov het werk oorspronkelijk schreef voor twee piano’s brengen wij de Symfonische Dansen in Tongeren in zijn oervorm, en zetten we Nebolsin tegenover onze fantastische huispianist Frank Peters. Is dat een klarinet in onze broek, of zouden wij nu al een klein beetje opgewonden zijn?

Het ‘Petroesjka-ballet’ is een Co-productie van B-Classic met C-mine cultuurcentrum.

Tickets € 22,5 / studenten € 5 (te betalen aan de kassa ter plaatse op vertoon van studentenkaart). Dit concert komt in aanmerking voor het mini-abonnement en de festivalpas.

BESTEL METEEN JE TICKETS

Info

Datum 27 april
Locatie
Onze-Lievevrouwebasiliek Tongeren
Stadhuisplein 10
3700 Tongeren
Uur 20u30
Programma
Igor Stravinski (1)
Volledige ballet 'Petroesjka'.
Met danschoreografie van Benjamin Muller i.s.m. de dansers.
Gebracht in een versie voor accordeon en piano.

Sergej Rachmaninov (2)
'Symfonische Dansen' versie voor 2 piano’s
Muzikanten
Hella Vanhemelrijck - dans (1)
Benjamin Muller - choreografie & dans (1)
Jochem Eerdekens - dans (1)
Philippe Thuriot - accordeon (1)
Maarten Lingier - piano (1)
Eldar Nebolsin - piano (2)
Frank Peters - piano (2)

Laat een reactie achter