• Nederlands
  • Nieuwsbrief Ontvangen?‎

Onze Peter Koen Vanmechelen

Kunstenaar Koen Vanmechelen is de artistieke peter van het B-Classic festival. B-Classic beantwoordt immers perfect aan de contouren van Koen Vanmechelens reflectie over de manier waarop de mens keer op keer zijn identiteit probeert te vormen en te verankeren: via strijd, verovering van ruimtes en geesten, via destructie en constructie. Maar ook via de voortdurende herdefiniëring van grenzen, een proces dat altijd met de nodige offers gepaard gaat. Zonder strijd is er geen leven, noch groei. Bij Koen Vanmechelen gaat het over het doorbreken van de eicel, van het ei, van het membraan van de wereld. Het ei als de kiem van het leven.

Vanmechelens oerdrang gaat niet om de strijd tegen ‘de ander’. Integendeel: de ander, dat ben ik. Kruising en versmelting of bioculturele diversiteit is onze enige deur naar elders. “Kip en ei leiden tot een kritische beleving van het heden en het verleden. Voor de kunstenaar vormt dat een ideaal vertrekpunt om een symbiose tussen vroeger en nu te zoeken voor de toekomst”. Een sterkere metafoor voor B-Classic is haast niet te bedenken.

Inmiddels verhuisde Koen Vanmechelen naar zijn nieuwe studio in Genk die hij doopte tot La Biomista. La Biomista betekent letterlijk ‘mix van leven’. De site is een artistiek project an sich en zal met haar 24 ha een unieke plek worden waar kunst en wetenschap samen de plaats van de mens in de natuur onderzoeken. La Biomista bestaat uit drie onderdelen; een atelier, een park en de gerestaureerde directeursvilla.

Het nieuwe atelier van Koen werd ontworpen door architect Mario Botta. Het gebouw bevat naast de burelen en studio ook een grote serre en kooi; een plek voor mens en dier. Het is Botta’s eerste zwarte gebouw, een verwijzing naar de steenkool, het DNA van Genk. Het park en de gerestaureerde villa worden in samenwerking met de stad Genk uitgebouwd tot een inspirerende plek rond bioculturele diversiteit waar Vanmechelens dieren en projecten symbool voor staan.

Deel ons via social media

Spread the love